Doručak na Kritu, Paksimadia


Kada otputujete na Krit, preporučujem Vam da probate kirtsku kuhinju. 
Na svom putovanju ćete naići na mnoge taverne u kojima je na meniju domaća hrana. 
U prodavnicama i na pijacama,  ćete naići na tradicionalnu hranu Krita, 
zdravo i jedro vroće i povrće, peciva  - probajte sve domaće.
Na Kritu su berbe povrća dva puta godišnje, blaga klima, puno sunca i dovoljno vode - doprinose da je domaća hrana izuzenog ukusa. 
Paksimadia - to je grčki hleb. Ima ga i u ostalim delovima grčke, ali se najviše jede na Kritu. 
Toplo preporučujem da ga probate.




DORUČAK NA KRITU 


Zdrav jednostvan i hranljiv doručak - dugovečnih ljudi sa Krita.
Paksimadia (hleb), crne masline, hladno ceđeno maslinovo ulje LOLA , morska so, origano, graviera, feta...
Spontano nastao video o tome kako se priprema Paksimadi (trvdi hleb) za doručak

Paksimadija se prave od ječmenog brašna od punog zrna, što ih čini izuzetno zdravima.
Zbog vlakana pružaju osećaj sitosti, ječmeno brašno sadrži i beta-gluten,
vlakno za koje se zna da deluje na snižavanje holesterola,
kao i da ima prebiotsku aktivnost koja pomaže u povećavanju
broja dobrih bakterija u našem sistemu za varenje.

A SADA ! AKCIJA U NOVEMBRU 2019.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...