Rent a Car na Kritu

Letovanje na Kirtu podrazumeva i makar jedan izlet.

Na izlete možete otići:
 - preko agencije koju će vam preporučiti vodič (agencije u kojoj ste uplatili letovanje) koji vas je sačekao na aerodromu i brine o vašoj grupi gencije,
- preko neke od brojnih lokalnih agencija (obično lociranih oko glavnog šetališta) cenovnik i opisi iu sledećem postu sutra,
- u samostalnoj režiji autobusom (lokalni autobusi su redovni, čisti, sa dobrim provetravanjem i cena karata je pristupačna) Time table i pravce kojima voze naćićete na njihovom sajtu ovde ,
 -  iznajmljivanjem automobila, motora, bicikla od lokalnih Rent a Car agencija (kojih takođe ima u velikom broju, gotovo na svakom ćošku).
 - sopstvenim autom, ako ste na Kirt došli njime

IZNAJMLJIVANJE AUTA NA KRITU  - RENT A CAR 

Evo nekog mog iskustva kada je u pitanju Rent a Car na Kritu.
***Napominjem da ipak trebate o svemu da se podrobno raspitate u agenciji kod koje iznajmljujete automobil.
*** U avgustu kada je tzv. špic sezone, sve pa i rentiranje auta može biti skuplje i teže je spustiti cenu.
Potrebno je imati međunarodnu vozačku dozvolu. Na sajtu AMSS pogledajte šta vam je potrebno za vađenje MEĐUNARODNE VOZAČKE DOZVOLE koja važi 3 godine i košta 2000, 00 dinara.


Niko vas ne pita koliko imate godina ili koliko vozačkog iskustva imate. (Ovo pišem, jer se na zvaničnim sajtovima mogu naći uslovi nrp. starost 21 godina, najmanje 1 godina vozačkog iskustva i sl.)

Možete platiti karticom - tada je cena viša za 5% ili u gotovinom (jefitinija varijanta).
Kao garanciju (da ćete vratiti auto i sl.)  ako nemate kreditnu karticu (njenu kopiju na kojoj se vide podaci), bez obzira kako plaćate, agencija vam može tražiti par stotina evra (od 150 na više zavisno do vozila) koje vam uredno vraća čim vratite auto.
Kada birate auto, vodite računa o putevima kojima ćete voziti, tj. ako planirate da obilazite vrleti i istražujete planinske predele, putevima koji nisu asfaltirani - naravno da ćete iznajmiti džip.
Izvanredno zanimljiv putopis: Krit kad mu vreme nije  motomanijaci
Mada ... može  biti u pitanju i motor ... Sinoć sam naišla na izvanredan  i sasvim drugačiji putopis Bajkera iz Srbije koji su imali avanturu na Kritu 
Opisali su svoje putešestvije u postu Krit - kad mu vreme nije kliknite i uživajte 
Bajkeri na Kritu
Izvanredno zanimljiv putopis: Krit kad mu vreme nije  motomanijaci
 Ako imate bilo kakvih problema sa autom (od slomljenog ogledala do nekog kvara na autu)) ODMAH  pozovite agenciju i ne dirajte ništa (sugestija- napravite par fotografija kvara, situacije i sl.) u slučaju neprijatnih situacija (nekoog sudara ...) ODMAH zovite policiju!

Na putevima nema telefonskih govornica.
Dakle:  Kod sebe uvek trebate imati telefonski broj agencije !
Telefonski broj policije ! *** najbolje je da pitate u agenciji za telefonski broj policije.
Mobilni telefon - sa punom baterijom i kreditom.

Agencije imaju radnike koji će doći do vas u bilo koje doba dana i zameniti vam problematični ili oštećeni automobil - ako ste platili puno (Full) osiguranje - plaćanje štete pada na teret agencije.

*** Obavezno pitajte da li je sa popustom snižena i cena osiguranja! Dešava se da je u popust uračunato sniženje cena osiguranja! te ako je cena snižena 50% može se desiti, pri učinjenoj šteti vi morate platiti 50% štete!

*** Takodje pitajte šta podrazumeva Full osiguranje, jer se može desiti da ono ne podrazumeva oštećenja na donjem trapa automobila ili oštećenja guma.
*** Prošetajte po agencijama, pitajte za cene i uslove, ne zalećite se.
*** Čitajte i sitna slova na cenovnicima i ugovorima.

Na slici su cene rentiranja auta u jednoj od agencija na Kirtu. Ove cene su snižene od 30% - 50% već od maja ! Kolko će biti snižena cena zavisi od  toga na koliko dana ćete iznajmiti auto.
Ugovori su napisani na grčkom i engleskom jeziku.
*** Možete se dogovoriti da rentirate auto na 3 dana, ali da ta 3 dana ne budu povezana. Na primer ponedeljak - cetvrtak - nedelja, cena je jeftinija nego kada bi iznajmljivali svakog dana (na jedan dan) .. naravno auto vracate u ponedeljak uvece , cetvrtak uvece, nedelju uvece.
IZNAJMLJIVANJE AUTA NA KRITU  - RENT A CAR  cenovnik
Okvirni cenovnik Rent a Car -  bez ikakvog sniženja

IZNAJMLJIVANJE AUTA NA KRITU  - RENT A CAR  cene i cenovnik
Okvrini cenovnik i dodatne naplate - Rent a Car na Kritu
Cenovnik za poređenje
CENE  iznajmljivanja automobila na Kritu su veće u periodu od 01 - 25 avguta (špic sezone)
još jedan cenovnik možete pogledati na sajtu Rent a car in Crete, ovde je moguće i rezervisati auto ... kao i preko mnogih drugih sajtova

Cene rent a car na Kritu u periodu 21 Septembar / 15 Maj (sa sajta  Rent a car in Crete)

Group A (Fiat Seicento, Chevrolet Matiz) for 90 € per week
Group B (Hyundai Atos, Kia Picanto) for 100 € per week
Group C (Renault Clio) for 120 € per week
Group D (Hyundai Accent, Kia Rio) for 130 € per week
Group E (Scoda Roomster, Hyundai Matrix) for 140 € per week
Group F (Citroen Jumpy) for 170 € per week
Group J (Kia Sportage) for 200 € per week
Group K (Citroen Xsara automatic) for 150 € per week
Group L (Citroen C4 Picasso, Dacia Logan) for 150 € per week

Group I (Citroen Picasso, KIA Ceed XL) for 150 € per week

Još jedan sajt na kome možete pogledati rentiranje i cene Stay in Crete 

CENA GORIVA I BENZINSKE PUME NA KRITU 
Cene goriva na Kirtu maj/jun 2013.
Obicni benzin     1.748 €
Super LRP         1.898 €
100 speed          1.998 €
Diesel Economy  1.425 €

*** Vodite računa o radnom vremenu benzinskih pumpi! Imajte u vidu da rade do 20h najsigurnije (mada najčešće rade do 22:30) na sporednim putevima i manjim mestima. One na glavnom putu E 75 rade duže i gorivo je za koji cent skuplje. Cnee takodje mogu varirati od pumpe do pume. 
Ako se naprimer uputite u Elafonisi (jugozapadni deo ostrva, do koga vodi planiski put) imajte ovo u vidu i kontrolišite novo goriva u rezervoaru.

Pitanje: Koliko novca mi je potrebno za benzin_
Mogući odgovor:  Athos Hundai , pređenih 1000 km na Kirtu, potrošeno  160  evra. Zavisi od puteva kojima ćete voziti (seoski, E 75, ravnica, planina, serpentine ...), yavisi od tipa automobila, vrste goriva koji troši ... itd.

Benzinske pumpe na Kirtu su mnogobrojne. Možete ih naći svida osim u najzabačenijim delovima ostrva.

Otvorene su svaki dan osim nedjelje.
Radno vreme:
(01. maj - 30. septembar), radno vreme je od 06:00 do 22:30
(01. okrobar - 30 april) od 06:00 do 21:00 .
Iako su benzinske pumpe na Kritu uglavnom zatvorene noću i nedeljom, zakon zahteva da barem jedna od njih u svakom području bude otvorena noću i nedeljom, kako turisti ne bi ostali na putu bez goriva.
Ako vozite kroz grad noću ili nedeljom u očajničkom traženju za benznskom pumpom koja radi  - pitajte taksiste ili policajce za informaciju, oni će vas uputiti do najbliže pumpe koja je otvorena u to vreme.

Na pumpama gorivo toče radnici, a ne vi. Kažete im koliko želite litara ili za koliko novca, date im ključ i platite.

*** OBAVEZNO! Ponesite sa sobom 2-3 flaše vode, kako bi obrisali stakla na kolima, ako kojim sličajem vozite po ne asfaltiranim putevima, prašina će vam smetati pri vožnji. Zato u gepek ... flaše vode i krpicu kako bi obrisali staklo.
Takođe nije loše poneti i neke novine ili peškire ili ... da zaštitite unutrašnjost dok auto stoji na parkingu, jer najverovatnije nećete svuda naći parking mesto u hladovini .

UŠTEDA GORIVA PRI VOŽNJI

Izbegavajte naglo povećanje brzine, jer aerodinamičnosti se povećava eksponencijalno. Na primer, povećanje brzine na 100 km/h, umjesto na 120 km/h će smanjiti potrošnju goriva za oko 15%.
Vosdite računa da je ograničenje max dozvoljene brzine 90 km/h.

Ne ostavljajte otvorene prozore, pogotovo prilikom brže vožnje na autoputu. Otpor vazduha ratse i povećava se potrošnja goriva  do 10%.

Ograničite korištenje klima uređaja samo kada je to potrebno. Uključen  klima uređajje dodatni teret  motoru. Dakle, auto koristi oko 20% više goriva.

Iznajmite ekonomičan automobil ako nameravate da vozite kroz središta velikih gradova poput Herakliona i Hanje tokom dana. Ne samo da ćete uštedeti na ceni goriva, već je i iznajmljivanje ekonomičnih manjih automobila jeftinije.

Iznajmili ste auto?
Onda mozete procitati
Kolima po Kritu (informacije o putevima)

Dodatak 08.07.2013.

QUAD na Kritu iznajmljivanje
QUAD se uglavnom može videti na ulicama Hersonisoa i Malie.
Pitali ste me za iznajmljivanje QUAD-a na Kritu.

Kopiraću odgovor iz e-maila:

" Sto se tice  medjunarodne vozacke da treba je imati .. ona kosta u AMSS 2000, dinara a vazi 3 godine ... nece vam ovde niko traziti dozvolu, ali ako se desi neka nezgodica .. onda mozete imati problema ( novcanih) jer se smatra da vozite ilegalno te vam ni osiguranje nece pokriti stetu  .. bolje je imati kod sebe tu medjunarodnu ..

Za QUAD je potrebna vozacka za motocikle ili ako imate za auto .. u Grckoj nisu bas nacisto koja vam je vozacka potrebna, ali ja bih uradila za auto ...nisu sigurni jer su ustvari ova vozila "pomalo nelegalna" :) ali vlasti zatvaraju pomalo zatvaraju oci pred tim :) jer je quad vozilo za plaze tj peskovite terene ... 

mozda je bolje iznajmiti mali auto ... 

Krajem avgusta su cene jos uvek najvise evo nekih cena , a moze se i rentorati quad na sajtu (ipak.. mislim da krajem avgusta nije tolika guzva i bolje je prosetati i pogledati cene okolo).
http://www.cretebikerentals.gr/bikes.php ili  http://www.motorental.gr/models_en.php


p.s. gotovo ram sigurna da sa quadom ne mozete ici po "glavnom auto putu" vec samo u naselju .. to ipak proverite i pogledajte gde su plaze na koje zelite da idete ( da li morate voziti po glavnom putu - medjugradkom , do njih). pre neki dan sam videla da je policija zaustavila momke koji su izasli iz ulica Hersonisosa i vozili se po medjugradkom putu ... "

RAZDALJINE IZMEĐU NASELJA NA KRITU



8 comments:

  1. Iz koje agencije je ovaj cenovnik za iznajmljivanje automobila, jer je prilično povoljno? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ==> HOLIDAY CAR je ime agencije *prepoznacete ih po teget slovima i nerandzastim cvetom iynad slova - na svetlecoj reklami ispred svake od ispostava*.
      Imaju sedista u Hanji, Retimnu, Iraklionu, Amoudari, Matali, Gouvas-u, Ag. Nikolausu, Sitii, Ireappetri . e-mail je > holidaycars@in.gr

      ==> Mozete probati da uporedite cene sa npr. Mustang agencijom .. sajt je http://www.mustang-crete.com/

      ==> cene u Avrgustu su najvise, jer je i potraznja najveca .. pa cenjkanje bas i nije tako uspesno kao u septembru ...

      Zelim vam prijatan odmor na Kritu :)
      p.s. izvinjavam se sto odgovaram nakon 3 dana, ali se nadam da vam je odgovor stigao na vreme.

      Delete
  2. Jeste, hvala najlepše! :)

    ReplyDelete
  3. Super ideja za odmor, dobre cijene, nadam se da je i jedinstveno iskustvo
    :)

    ReplyDelete
  4. Neverovatno povoljne cene, kada se uporede sa ovim nasim Beogradskim prijatno sam iznanadjen

    ReplyDelete
  5. Hvala ti na iscrpnim informacijama. Definitivno im je rentiranje pristupacno, posebno sto je ovo leto Krit moja destinacija.
    Mada sam ovde recimo imala fino iskustvo sa rentiranjem automobila iz MMS rent a car agencije. Nadam se da cu i ovde biti zadovoljna.

    ReplyDelete
  6. ako planirate Krit obavezno planirajte i najam rent a car vozila.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...