Iraklio (Heraklion): Kornaru Trg, Fontana Bembo, Sebil česma

Kornaru Trg (gr.Πλατεια Κορναρου, izgovor Platia Kornaru / eng. Kornarou Square) ili "Falte Tzami" kako ga žitelji Iraklia još uvek zovu je na uglu ulica Evans i Averof. Ulica Averof (Averof Street) ide od Trga Slobode (Eleftherias Square) ka Vikela ulici sve  do Agios Minas ulice. Od Fontane lavova u centru do trga možete doći prolazeći kroz gradsku pijacu i ulicu 1866 (1866 Street).

Kornaru Trg (gr.Πλατεια Κορναρου, izgovor Platia Kornaru / eng. Kornarou Square) je dobio ime po velikom pesniku Vićencu Kornarosu *moj slobodni prevod (Vincenzos Kornaros ili Βικέντιος Κορνάρος ili Vikentios Kornaros), rođenog u Sitii, a koji je odrastao u Chandiji  (Chandia  - kako se u period turske okupacije zvao Iraklio/Heraklion).

Vikentios Kornaros

Vikentios Kornaros - (1552-1613) je jedan od glavnih predstavnika renesanse na Kritu. Rođen je u imućnoj porodici u mestu Sitia. Živeo i radio u Chandiji* (današnjem Irakliju/ Heraklion) Najpoznatiji rad najistaknutijeg književnika na Kritu u doba renesanse, je "Erotokritos".
Epska poema "Erotokritos" (ρωτόκριτος) sadrži na hiljade stihova o ljubavi Erotokritosa i Aretuse, o časti, hrabrosti i prijateljstvu.
"Erotokritos"  se može uporediti sa delom njegovog savremenika Vilijema Šespira, "Romeo i Julija".
"Erotokritos"   dalje živi u srcima Krićana i danas je često citiraju, izvode na priredbama i učenici znaju makar po jedan stih poeme.
 
Skulptura Erotokritosa koji  se oprašta od ljubljene Aretuse na Trgu Kornaru u Heraklionu.
Skulptura Erotokritosa koji  se oprašta od ljubljene Aretuse na Trgu Kornaru . @tatjana
Danas, Kornaru trg (Kornarou Square)  krasi fontana i skulptura Erotokritosa na konju , koji poslednji put pozdravlja svoju voljenu Aretusu. Ako vidite više od četri noge konja i dva tela konjanika – nemojte pomisliti da vas je udarila sunčanica, čak iako ste prošle noći ostali do kasno sa društvom.
Umetnik je jednostavno želeo da prikaže dinamiku i dramatičnost trenutka opraštanja dvoje zaljubljenih.

Sa leve strane (preko puta) ako ste okrenuti ka znaku na slici (kao što sam bila ja) videćete mesto na kome je Bembo fontana i Truska česma.

Bembo Fontana

Kornarou Square, Bembo Fountain and Charity Fountain, Heraklion, Crete
Bembo fontana @tatjana
Fontana je dobila ime po Mletačkom guverneru Iraklia (Herakliona) Đanmateu Bembu (Gianmatteo Bembo) pod čijim je upraviteljstvom izgrađen akvadukt i grad Iraklio je dobio pijaću vodu.  Pre toga su žitelji sakupljali vodu u cisternama i bunarima za kišnicu.
Sagrađena je u periodu 1552 – 1554 bila je prva u gradu sa koje se mogla piti izvorska voda.
U centralnom delu fontane je statua iz rimskog doba koja je doneta iz Ireapetre. Pored nekoliko mletačkih grbova fontanu krase detalji u gotskom i renesansnom stilu.
Za obezglavljenu statuu su žitelji grada u davna vremena verovali da je čudotvorna, te su priređivali religozne ritual u njenu čast.

Kornarou Square, Bembo Fountain and Charity Fountain, Heraklion, Crete
Pogled na Bembo fontanu i tavernu  @tatjana
Neposredno pored fontane je česma iz doba Osmanske okupacije Krita.

Turska Sebil česma 
Na info panou ispred česme piše da nosi naziv "Charity Fountain".
Kornarou Square, Bembo Fountain and Charity Fountain, Heraklion, Crete
Sebil iz  doba Osmanlijske okupacije Krita @tatjana
Na arapskom reč Sebil označava javni izvor (bunar, česma)  iz kojeg teče čista voda, u različitim smerovima. Predstavlja simbol različitih religija i duhovnih pravaca koji imaju različite forme i načine na jedinstvenom putu ka istom cilju (Bogu).
Sebil znači i put, način i mudrost. Izgradnja javnih česmi je bila uobičajena u doba turkse okupacije Krita.
Novac za izgradnju su davali bogati i uticajni toga vremena.

"Sebil" kod Kornaro trga je jedini koji je preostao u gradu, izgrađen je od strane Ibrahim Age  (Haji Ibrahim Agha).  Ranije je ispod svakog prozora postojao otvor (česma) kroz koji je tekla voda, međutim danas oni ne postoje.
Na info panou ispred česme piše da nosi naziv Milosrdna fontana (Charity Fountain).
Kornarou Square, Bembo Fountain and Charity Fountain, Heraklion, Crete
Vrata Sebila @tatjana
Danas se u njoj tradicionalna taverna  u kojoj se rado okupljaju stariji žitelji Iraklia (Herakliona).
Kornarou Square, Bembo Fountain and Charity Fountain, Heraklion, Crete
Pogled na Bembo fontanu,Sebil  i omiljeni prostor starijih žitelja Iraklia. @tatjana
 Ona stoji odmah pokraj fontane Bembo, na kraju ulice gde je gradska pijaca -  Agora (1866 ulica) kuda nastavljam šetnju. 
Kornarou Square, Bembo Fountain and Charity Fountain, Heraklion, Crete
Ispred svake znamenitosti ćete naiči na tablu sa opisom mesta na kome se nalazite.@tatjana
*** Oduvek sam volela priče vezane za mesta koja posetim i nije mi bilo važno da li su mitovi, legende ili istorijske činjenice ... jer bez njih bi ona bila kao i stotine drugih  građevina, iskopina, kamenja ... ali priče daju boju tim mestima i pričaju o ljudima koji su živeli, stvarali i o onima koji su danas tu.

Mali predah uz najsvežije leblebije i ostale bobice iz radnje preko puta i nastavljam preko Agori - gradske pijace do Morosini fontane.


Ovaj post je deo posta Jedan dan u Irakliu (Heralionu) u kome je prikazana maršuta moje šetnje.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...