Kolima po Kritu (info o putevima)

Ako odlučite da iznajmite auto (Rent a Car na Kritu i krenete u otkrivanje Krita, sigurno ćete osetiti ogromno zadovoljstvo koje pruža ovakva avantura.

Vožnja po Kritu može vam se učini pomalo teškom, ali ako vozite pažljivo, uz poštovanje znakova i ograničenja brzine ne bi trebalo da bude problematičnih situacija.

Prednost krstarenja autom po Kritu je neizmerna. Videćete mnogo interesantnih stvari, sresti simpatične ljude, dospeti na mesta o kojima ne biste ni sanjali da postoje i da ćete baš vi tu biti...  Čini mi se da istraživanje Kirta promeni ljude .. onako .. na bolje u svakom smislu.

Pre ove avanture bi trebali pročitati neke informacije o putevima i nepisanim pravilima vožnje po ostrvu.

PUTEVI NA KRITU

Putevi na Kritu se razlikuju po kvalitetu. Veći gradovi su  povezani širokim autoputevima, oni manja naselja užim putevima, najudaljenija mesta neasvaltiranim putevima.
Sevrni Krit ima široki put E 75 od Agios Nikolaos-a, preko Herakliona i Retimna do Hanje.


View Larger Map

Autoput poznat kao National Road je put sa 4 trake, po dve u svakom smeru, odvojene na neki način (travom, metalnom ogradom ... ). Svake godine se radi na poboljšanju kvaliteta puteva i proširivanju postojećih.
National Road E75 - Retimno Hanja  @tatjana

Tako je širi put izgrađen na području Messara, na potezu od Herakliona (sever) do Matale i dalje Timbaki, Kokkinos Pirgos  (jug ostrva). Na tom potezu su između ostalog arheoliške iskopine  drevnih gradova Festos-a i Gotrine (Gortyna).
Put kroz selo Fodele  @tatjana
VOŽNJA NA JUŽNOJ STRANI KRITA

Daleko od severne obale situacija menja radikalno i putevi  postaju uski i mogu imati nepregledne krivine i serpentine.
Messara oblast : Poprečne linije su asfaltirani planinski put.  @tatjana
Ako želite da obiđete najudaljenije predele (obično prilazi plažama  na južnoj strani, manastirima, pećinama u planinama - koji su obično i najlepši), onda očekujte šljunak. Važno je da ne polazite nesafaltiranim putevima pre razgovora sa meštanima ili nekog drugog detaljnog uputsva o uslovima na putu, jer su neki krajevi dostupni jedino džipovima.
Ponegde kao na primer kod plaže Preveli, ćete ostaviti kola na parkingu i produžiti stazom pešice, yato je dorbo imati pri ruci zgodnu obuću za pešačenje po kamenitom tlu.

Messara : Put bez asfalta  @tatjana
Pogledajte na mapi kako izgleda put, jer  putotovanje drumom sa mnogo krivina i serpentina traje duže nego što bi se ošekivali kada pogedate samo udaljenost u kilometrima. Krit je brdovito ostrvo i putujući često ćete poželeti da stanete i uživate u pogledu ili ćete iznenada naići na neku znamenitost, crkvicu, tavernu ... ili saputnici mogu imati mučninu ... imajte to u obzir kada vreme za planirate putovanje.
Pogled na put ka Lasiti platou. Plato je iza mene - ne vidi se na slici  @tatjana
NEPISANA PRAVILA ZA VOŽNJU PO KRITU

Na Kritu se vozi desnom stranom. Ograničenja su od 50km/h u naseljenom mestu - 90 km/h na autoputu. Treba poštovati propisane brzine, ne zbog policije (ja je nisam videla za ove 2 godine na Kritu) već zbog sopstvene sigurnosti.

- Nemojte se iznenaditi ako na uskom planinskom putu pred vas iskrsne pikap iz neke krivine (koji meštani u planinama) najradije voze - budite koncentrisani, pažljivi i spremni kada vozite, naorčito u planinama.

 - Saobraćajni znakovi, putokazi su na Grčkom i Engleskom jeziku i često ne preterano veliki, pa ih lako možete prevideti!

- Krićani voze u pomoćnoj traci (do pola auta - ne skroz jer postoji mogućnost odrona na nekim mestima), što znači budite oprezni pri zaustavljanju. Najbolje je sići sa puta, ako morate da se neplanirano zaustavite.

- Na Kritu je ogroman broj vozila (porodice obicno imaju po 2 utomobila). Broj automobila se čini mi se ustostruči preko leta (rent-a-car). U Heraklionu je parkiranje veliki problem - imajte to na umu, te ako imate mogućnosti posetite Heraklion autobusom.

 -  Parking mesta u gradovima se naplaćuju npr. u Retimnu 1,70 prvi sat, a svaki sledeći +0,30, ali u Retimnu postoji i besplatni javni parking kod parka ... u nekim mestima možete kupiti praking kartu u obližnjoj trafici ...) .. često možete parkirati kao i žitelji ostrva gde god poželite na ulici, ako uspete da se ubacite u preostali prostor - rizik preuzimate kao i žitelji.
Uobičajeno parkiranje po ulicama i malo mesta za mimoilaženje -
što me dovodi u stanje panike još uvek.  @tatjana
- Bitno je da ne vozite blizu leve strane vaše trake, kako bi ostavili mesta za preticanje, tj. da vozite tako da do pola gazite levu zaustavnu traku (ako je ima - uostalom nakon prve vožnje pronaćićete vaš način).

- Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,5 mg. i policija nije tolerantna po ovom pitanju, bez obzira što ste turist.

- Nema telefonskih govornica za hitne slučajeve, pa napunite svoj mobilni telefon
 - Telefon za hitne sličajeve je 112 (provarite) i besplatan je. Pozivom ćete dobiti informacije u vezi hitne pomoći, vatrogasaca, policije i obalne straže - na engleskom, grčkom i francuskom. Pomoć na putu možete potražiti i na borju 154. Usluge šlepanja na broju 104, policiju pozovite na 100, hitnu pomoć 166, vatrogasce na broj 199.

- Radari postoje i rade, naročito na mestima gde je brzina ograničena na 40 / 50 km/h. Videćete vidljivo obaveštenje o postojanju radara na nekom delu puta i .. poštujte ograničenja.

SIGURNA VOŽNJA PO KRITU

Kada vozite po gradu, obratite posebnu pažnju na motoriste, vespe, bicikliste. Vozači motora često pretiču sa desne strane (umesto leve) čak i ako im ostavite dovoljno prostora da prođu sa leve strane, učiniće sve da vam obiđu sa desne strane.

Saobraćajni znakovi, putokazi su na Grčkom i Engleskom jeziku i često ne preterano veliki, pa ih lako možete prevideti, kao na primer prvi izlay za Retimno ako idete iz Herakiona!

 Ako primetite u retrovizoru auto koji vam ablenduje, to je znak da vozač koji se kreče brže od vas traži da se sklonite udesno kako bi vas pretekao.

Žitelji zaboravljaju da koriste signalizaciju (žmigavac) kada nameravaju da promene pravac ili stanu - znači pri vođnji uljučite svoje šesto čulo, instikt i sposobnost predviđanja.

Bela linija može odjednom nestati na putu.

Posebno budite oprezni subotom uveče jer mnogo ljudi izlazi tada, popije koju čašicu vise i ...

Dok vozite po naseljenim mestima primetite mnogo pešaka na putu. Često ne postoje staze za pešake te su oni primorani da idu putem.

Životinje (ovce, koze, psi, mačke ...) su  česti učesnici u saobraćaju. Naime koze četo pasu tik uz put, pa ih u planinskim mestima možete videti kako leže po putu (nije bas toliko često, ali ... budite oprezni)

Nekoliko Grčki vozači zaboravite koristiti svoje pokazatelje da signalizira namjeru napraviti zaokret. Pokušajte i razviti šesto čulo predvidjeti ono što se spremaju učiniti u nedostatku naznakom. Očekujte neočekivano!

Čest prizor na Kritu (ali i u celoj Grčkoj) su male metalne ili kamene crkvice  sa strane puta. To su spomen-obeležja za poginule osobe u saobraćajnoj nesreći i one se nalaze tačno na mesto gde se nesreća dogodila.
Auto cveća - Matala  @tatjana

Savet za pešake

Budite oprezni prilikom prelaska ulice.

Ako ne postoji staza za pešake moraćete da hodate drumom, naročito obratite pažnju na motocikliste i bicikliste.
Ako jepotrebno da prelazite put u područjima gde ima dosta saobraćaja kao npr. Amodara (kod Herakliona), Platanjas, Agia Marina )kod Hanje) ... uzalud ćete tražiti prešački prelaz .. nema ga. Dakle pogled levo desno i pređite.

Sa druge strane i kao postoji pešački prelaz, ne očekujte da će vam iko stati i propustiti vas - budite obazrivi.


Na putu Agios Nikolaos - Elounda @tatjana
I za kraj pogedajte kako izgleda vožnja iz pravca hanje po serpentinama na putu za čarobnu plažu Elafonisi.


RAZDALJINE IZMEĐU NASELJA NA KRITU

Srećan put vam želim !

1 comment:

  1. ako neko misli da je kod nas haos u saobracaju, nije video osti u Grckoj. Na Kritu nisam bio, ali sam bio na nekim drugim ostrovima - blagi uzas, posebno ne fermaju pesake i bicikliste. Ne znam kako nemaju vise stradalih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...