Jedan dan u Irakliu (Heraklion) na Kritu

Sećate li  se pismenih sastava iz osnovne škole ... Osvanuo je lep i sunčan dan, odličan za izlet u Iraklio ...
Pogled na Kritsko more i početak Mletačkog utvrđenja  iz ulice 25-i avgust
(glavno šetalište)
Heraklion, ili Heraclion ili Iraklion (Grčki: Ηράκλειο Grčki izgovor: [iˈraklio]). Ja ću ovaj grad zvati onako kako ga krićani zovu (izgovaraju) Iraklio.

Iraklio administrativni, ekonomski i kulturni centar, najveći je grad na Kritu, a u Grčkoj četvrti po veličini,  a treća luka (po veličini i značaju). Znamenitosti i muzeji su skocentrisani u starom jezgru grada i mogu se obići u jednoj prijatnoj šetnji.

Grad ima preko 170 000 stanovnika, a tokom leta postaje i stecište turista prostire se na površini od 120 km2.

Kratka istorija Iraklia

Iraklio je smešten na severnoj obali ostrva Krit i izlazi na Kritsko more.
Anitčka mitologija  beleži da je  Zevs, otac svih bogova, doneo na ostrvo predivnu mladu devojku Europu u koju se zaljubio. Plod njihove ljubavi je sin Minos, čije su ime imali mnogi vladari Krita kao i ceo jedan period u razvoju civilizacije  - Minojska era.

U vreme Minojske civilizacije, Iraklio (Herakleo) je najverovatnije bio luka Knososa - koji se smatra kolevkom minojske civilizacije (2000 - 1450 BC).

Istoričar Strabon je u svojim spisima (u prvom veku posle Hrista) pominjao luku Knososa zvanu Herakleium nazvanu u čast Herakla (Heracles), mitskog junaka koji je u jednom od svojih zadataka došao na Krit da ukroti bika
Kritski bik

Bik sa Krita bio je veličanstvena životinja, koja se, kada je jednog dana Minoj obećao Posejdonu da mu žrtovati sve što iz mora izadje, pojavio iz morskih talasa. 
Medjutim, bik je bio toliko lep, da je Minoju bilo žao da ga žrtvuje, pa ga je prikljudo svojim krdima, a umesto njega žrtvovao je nekog drugog.
Priča se, da je Posejdon, da bi mu se osvetio, životinju učinio toliko besnom, da je iz njenih nozdrva izlazila strašna vatra. Euristej je naredio Heraklu da mu bika dovede živog. 
Herakle se obratio Minoju za pomoć, medjutim on mu je samo dao dozvolu da ga uhvati. 
Konačno, Herakte je uspeo da ga uhvati, i na ledjima bika, koji je preplivao ceo taj put, da se vrati u Argolidu. Na kraju, zbog toga što Hera nije htela da prihvati bika, kao žrtvu koju joj je Euriste] obećao, oslobodili su ga, nakon čega je bik prešao Korintski kanal i stigao u Atiku.(vise o Herakleovim  avanturama )

Minojsku civilizaciju je zamenila Mikenska 1420 BC.
69 BC Krit je osvojen od strane Rimske Imperije koju smenjuje uspostavljanje Vizantisjke vladavina.

Arheološki muzej Iraklia poseduje predmete pronađene na Kritu još iz doba neolita (5.000 godina pre Hrista) do rimskih ostataka (4. vek nove ere) i  smatra jednim od najboljih muzeja te vrste u svetu. Zaista je impresivan. U blizini grada je Knosos palata iz doba minojske civilizacije koja se smatra jednom od prvih evropskih civilizacija.

Nakon Vizantijske vladavine i kratkog uspostavljanja Kristkog Emirata, te ponovnog uspostavljanja Vizantijske vladavine u 9-om veku Arapi zauzimaju Krit i na mestu današnjeg Irakliona podižu grad Rabdh al Khandak, Ime Handakas možete i danas čuti od stariji stanvniak Irakliona. Kažu da je grad vremenom postao utočište gusara.

U 10-om veku Vizantija preuzima kontrolu i uspeva da vlada ostrvom do pošetka 13 veka.

U 14 veku grad osvajaju Mlečani. Mletačka vladavina je trajala četiri i po veka i to je vreme velikog razvoja grada. Trgovina, arhitektura, umetnost,književnost su doživele procvat.

Svetski poznati i priznati slikar Dominikos Teotokopulos  - El Greko (Dominicos Theotokopoulos  - El Greco)  rodjen je (u selu Fodele) i prve svoje radove je naslikao u Iraklionu.

Ostaci iz vremena mletačke vladavine su zidine grada, tvrđava u luci (Kules), ostaci luke, zgrada u centru (Logia), fintane ...

Mlečani su bili primorani da predaju grad Turcima, nakon jedne od najdužih opsada. Čitavih 25 godina je trajala opsada Iraklia od strane turaka  - pošela je 1648.
U periodu turske okupacije ostrva krićani su mnogo puta dizali revolucije. Meni je najinteresantnije da su manastiri bili stecišta ustanika i da su svečtenici i monasi bili istaknuti borci za slobodu.
Ustanci su dizani 1770, 1821, 1866 i 1895. Mnogo stanovnika Krita je stradalo  i kao svedoci stoje brojni spomenici, fotografije i knjige o  borbi krićana protiv turkse okupacije ostrva i krićani su veoma ponosni na tu borbu (kao i na antifačističku borbu).

1898. je konačno ostrvo Krit oslobođeno turske okupacije i postalo samostalna država, a 1913. se pripaja Grčkoj. 

Noviju istoriju Krita od perioda vizantijske vladavine do drugog svetskog rata upoznaćete u Istorjskom muzeju Krita. 

*** Za posetu Iraklionu i znamenitostima koje se nalaze u njemu kao i Knososu je dovoljan jedan dan, ako sve dobro isplanirate i krenete u obilazak pre podne, a završite u Knososu posle 17h.

*** Naravno kao i svaki centar i Iraklio ima mnoštvo butika i radnji, ali za naše uslove skupe i sve što se tamo nađe može se pronaći i u našim radnjama i kupiti na-tenane.
Oni koji ošekuju vodič za šoping biće razočarani ovin blogom, jer šoping lista neće biti.

*** I odlazak na pijacu (Open Market) ne bih preporučila, jer postoji mnogo interesantnijih stvari u ovom gradu, od guranja po pijaci na čijim tezgama je polovna roba ili roba koja se na zapadu prodaje na kilo u magacinima. 
Na pijaci ima i svežeg voća i povrća, ali pitam se koliko toga bi mogao poneti jedan turista. Pijaca je odlična za ljude koji žive ovde - jer se mogu naći jeftini komadi odeće, kuhinjski pribor, sitnice za kuću i sl ...
Fotografisaću pitacu sledećeg puta kada budem išla u veliku kupovinu namirnica - te ćete se uveriti i sami.

AVANTURA ZVANA: IRAKLIO

Odlučila sam da krenem autobusom i izbegnem večitu i za mene veoma napornu avanturu zvanu pronalaženje slobodnog parking mesta. Više informacija o autobuskom prevozu možete prošitati ovde
Obeležila sam na karti putanju i mesta koja želim da vidim, opremila se foto aparatom, šeširom, foto aparatom i obaveznim sendvičima - za svaki slučaj.


Planirana maršuta šetnje:

A - Grob Nikosa Kazantzakisa (Νίκος Καζαντζάκης), pisac romana "Grk Zorba" na Martinego bastionu - Nikos  Kazantzakis Tomb
B - Crkva Svetog Minasa - St. Minas Cathedral (Greek: Άγιος Μηνάς)
C - Trg Kornaru , Bembo fontana i Sebil česma- Kornarou Square (Greek: Πλατεια Κορναρου, izgovor Platia Kornaru
D - Kroz Agoragradsku pijacu sa noževima, začinima i još po nečim, do
centralne ulice

E - Lavlji Trg i Morosani fontane - Lions Square and Morosini Fountain  (Greek: Λιοντάρια)
F - Bazilika Svetog Marka - St. Mark's Basilica (Greek: Βασιλική Αγίου Μάρκου)
G - Loggia  - Loggia (Greek: Λότζια)
H - Crkva Svetog Tita - St. Titus Church (Greek: Άγιος Τίτος)

skrenula levo
I - Crkva Svetog Dimitrija - Church Ag. Dimitris
J - Manastir Svetog Petra i Pavla -  Monastery of St. Peter and St. Paul
K- Muzej novije istorije Kirta  - Historical Museum of Crete
L - Prirodnjački muzej Krita - Museum of Natural History

Lagana šetnja do luke
N - Mletačka luka  - The Venetian Harbour
M - Mletačko utvrđenje Kules - Koules, the Venetian castle in the Harbour (Greek: Κούλες)
P  - Arheološki muzej Iraklia - Heraklion Archaeological Museum

pa krenula put Knososa
O - Trg Slobode  - Elefteria Square
R - Autobuska stanica (nije glavna, glavna je u tacki  a - KTEL) za Knosos linija br. 2
Znamenitosti Irakliona, Heraklion
Predviđena maršuta po Irakliu 
Video  na kome su prikazane znamenitosti Iraklia (Herakliona) kroz koje ću proći

 Opisi i fotografije
Pomislila sam da mogu biti sažeta i opisati putešestvije po Irakliu (ot tačke do tačke) u ovom postu ... ali ipak bih želela da opisi budu duži od dve rečenice. Svaku tačku na ovoj mapi opisati u posebnim postovima.
Ako kliknete na naziv mesta otićičete na post u kome se opisuje to mesto.



Pročitajte:
AUTOBUSKA STANICA - IRAKLIO (HERAKLION) i KNOSOS

1 comment:

  1. Nisam ni znala za tvoj novi blog. Drago mi je da sam te pronašla. ♥

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...