Gemista, recept iz tradicionalne grčke kuhinje

U tradicionalnoj grčkoj kuhinji, Gemista zauzimaju posebno mesto. Mogu se spravljati u različitim varijantama, suštiina je da je to povrče punjeno pirinčem. Postoji i punjenje sa mesom, ali sam ja ovoga puta pravila bez mesa i poseban izazo v su mi bili cvetovi tikvica, za oje nisam ni zanal da se mogu koristiti kuvani.
Kristka i grčka kunjinja su prebogate ovakvim (za mene) prijatnim iznenađenjima.
Uživajte u ukusu mediterana ... i iograjte se dodacima.. dajte mašti na volju...

Tradicionalna grcka kuhinja, Gemista


POTREBNO
500 gr mladog krompira (ili jedna veliki stari)
2 Velike paprike babure
1 Paradajz
4 Tikvice srednje veličine
Cvetovi tikvica
(koliko može da stane u pleh)

* možete staviti (izbušiti i napuniti filom) i samo paradajz i papriku, i dva veća luka


ZA PUNJENJE

4 kašike LOLA maslinovog ulja
300 gr pirinač
500 ml vode
1 kocka supe
2 mlada luka
1 crveni luk
1 šargarepa
1 kašičica šećera
crvena parika
so po želji
malo peršuna
veza mirođije


PRIPREMA

Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni.

Mlade krompiriće (ili krompir kao ja) sa sve ljuskom isecite na kriške i u malo ulja propržite, ali ne dugo, tek toliko da dobiju boju, jer će se kuvati u pekaču. I sačuvajte.

Naspite ulje u tavu i ugrejte.
Dodajte mu iseckani luk i mladi luk (i zeleni i beli deo).
Propržite malo i dodajte soli. 

Izrendajte šargarepu i nju dodajte u tavu sa lukom..
Dodajte kašičicu šećera. 

Kada se sve to malo proprži, karamelizira, pusti sok, dodajte pirinča.
* Pirinač je bolji ako je onaj duguljasti.

Propržiti i pirinač i onda u tavu dodati malo vode i kockicu supe (ili vegete), mlevene paprike i soli.
Pržiti sve to 5-6 minuta.

Zatim dodajte (ako želite, a ne mora za ovaj moj recept) pelat paradajz ili domaći sok od paradajza.
Ne treba kuvati, već samo dodati iseckanu mirođiju i bosiljak.

Sve to promešajte i sklonite sa vatre.


Isprskajte LOLA maslinovim uljem, unutrašnjost povrća i spoljnu stranu.
Napunite i papriku, paradajz i tivice (povrće) ali oko 3/4 jer će pirinač nabubriti tokom pečenja, i ako ste prepunili, onda će punjenje izaći iz povrća.

Poređajte ih  po pekaču.
Zatvorite ih onim poklopcem od njihovog gornjeg dela.
Dodajte one mlade krompiriće sa početka i onu sredinu (unutrašnjost), koju ste izvadili na poletku iz povrća. 

Uspite 200 ml (šolju vode) u pekač. 


Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite dok voda ne ispari (otprilike 20 minuta).

Ako nije pečeno a voda je isparila, slobodno dodajte joč malo vode, sve dok ne bude sve pečeno.

Καλή όρεξη!

Posetite me na stranici LOLA 

Krit, Grcka, hledno cedjeno akstra devicansko maslinovo ulje LOLA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...