DOLMADAKIA ili DOLMADES
je jelo koje je karakteristično za grčku kuhinju
Dolmadakia su punjeni listovi, obično listovi vinove loze / grožđa.
Za one koji nisu upoznati, vinova loza ima veliku nutritivnu vrednost.
Lišće vinove loze, ne samo da ima malo kalorija, već imaju dovoljno vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana.
Lišće grožđa ima lekovita svojstva i za telo i za um, studije pokazuju da pomažu u borbi protiv gubitka pamćenja, a doprinose da telo ostaje mlado.
Ovo tradicionalno grčko jelo se slaže sa narodnom izrekom,
"U zdravom telu, zdrav um".
POTREBNO:
40 listova vinove loze (Iz tegle ili svežih)
je jelo koje je karakteristično za grčku kuhinju
Dolmadakia su punjeni listovi, obično listovi vinove loze / grožđa.
Za one koji nisu upoznati, vinova loza ima veliku nutritivnu vrednost.
Lišće vinove loze, ne samo da ima malo kalorija, već imaju dovoljno vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana.
Lišće grožđa ima lekovita svojstva i za telo i za um, studije pokazuju da pomažu u borbi protiv gubitka pamćenja, a doprinose da telo ostaje mlado.
Ovo tradicionalno grčko jelo se slaže sa narodnom izrekom,
"U zdravom telu, zdrav um".
POTREBNO:
40 listova vinove loze (Iz tegle ili svežih)
1 šolja pirinča
1 mala kašičica pelat paradajz - ili gusti sok od paradajza (razređena u pola šoljice vode)
1 šoljica LOLA maslinovog uljA
1/2 šoljice seckane mirođije
1/4 šoljice seckane metvice (mente)
1/2 šoljice seckanog peršuna
Sok od 1 ili 1/2 limuna
nekoliko kriški limuna
So i biber
1 šoljica vruće vode (ili soka od povrća)
Listovi vinove loze za dno
Što više luka i začinskog bilja ubacimo, DOLMADAKIA postaju ukusnija.
Uvijanje dolmadakia |
PRIPREMA:
Operite lišće loze koje ste izvadili iz tegle.
Ako imate sveže lišće vinove loze, onda ga dobro isperite i prokuvajte u kipućoj slanoj vodi dok ne omekša (jedno 3-5 minuta).
Ako imate sveže lišće vinove loze, onda ga dobro isperite i prokuvajte u kipućoj slanoj vodi dok ne omekša (jedno 3-5 minuta).
Zatim se lišće ocedi.
U međuvremenu, stavite dve kašičice maslinovog ulja da se zagreje, na srednjoj vatri i dodajte sitno seckani luk.
Pirjanite dok luk ne zacakli.
Pirjanite dok luk ne zacakli.
Dodate pirinač i mnekoliko minuta ga propržite, a zatim dodajte razređen pelat od paradajza
Sve to se meša, da se sjedini.
Kuvajte sve dok pirinač ne upije svu vodu.
Kuvajte još 2-3 minuta i onda dodajte seckane začine (moriđiju, mentu, peršun).
Dodajte u to i limunov sok, zatim so i biber. Sve vreme mešajte.
Dobro sve to promešajte da se sjedini, pa još malo promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dobro sve to promešajte da se sjedini, pa još malo promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Napravite sarmice od punjenja koje se ohladilo i listova vinove loze.
Prvo postavite listove loze na dno pleha u kome ćete peći.
Prvo postavite listove loze na dno pleha u kome ćete peći.
Uključte rernu da se ugreje na 160 stepeni.
Dobro uvijene dolme porešajte u pleh, obično se ređaju u krug.
Kada ih poređate prelijte dolmadakija sa preostalim uljem i vrućom vodom, toliko da ih tečnost prekrije
i stavite krišku, dve limuna. Ako nije gotovo a voda ispari, onda dodajte po malo vode u
Poklopite i stavite u rernu da se kuva na 160 stepeni, oko 30- 35 minuta (zavisi od vaše rerne)..
PRELIV sastojci:
1 luk
1/2 maslinovog ulja
2 supene kačike pirinča
1 kriška limuna
2 kašikice mirođije
so, biber, iscedjen limunov sok
PRELIV priprema:
U međuvremenu u maloj posudi dodajte vodu (ili sok od povrća), krišku limuna i 1/2 šoljice maslinovo ulje i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri.
Zatim smanjite i dodajte pirinač i pirjanite oko minut, zatim poklopite i na srednjoj vatri kuvate 15 minuta, povremeno mešajući, da se pirinač ne bi zalepio na dno šerpice.
Kada je pirinač skuvan, pomerite šerpicu sa vatre i izvadite krišku limuna.
Kada je pirinač skuvan, pomerite šerpicu sa vatre i izvadite krišku limuna.
Celu tu masu izmiksajte tako da bude kremasta (u miksreu ili blenderu), probajte i po ukusu dodajte soli, bibera i mirođije. Ako volite kiselkastije, dodajte limunovog soka.
Pokolpite i ostavite na toplom do posluženja.
Pokolpite i ostavite na toplom do posluženja.
No comments:
Post a Comment