Heraklion - Gortis - Festos - Matala - Kommos - Kamilari - Agia Triada

OPŠTE INFORMACIJE O IZLETU 


 Gortys - Festos - Matala - Agia Triada
Suvenir iz Matale 

Ovaj izlet u sopstvenom aranžmanu vam toplo preporučujem. Nije daleko od Retimna ili Herakliona (do Matale dorektno iz Iraklia je potrebno 1 i 30 minuta otprilike), nije naporno, nije skupo, a veoma sadržajno putovanje. 
Ono što možete posetiti su dva manastira i pet arheoloških mesta Gortus, Festots, Matala, Komos, Kamilari (Agia Triada), možda i muzej i okupati se u Libijskom moru - bukvalno gde god poželite.

Uz put ćete nailaziti na dosta taverni gde možete prezalogajiti, prodavnica u kojima možete kupiti nešto za gricku. a možete i poneti sa sobom vodu i sendviče ... kako god vam odgovara i koliko vam budžet dopušta.

Potrošićete sugirno novac za rentiranje auta, gorivo (ili autobuske karte) i za ulaznice.. ostalo možete iskalkulisati, pa na primer poneti svoj sucobran i lezaljku (preporuka, jer je sunce prilično jako i trebaće vam na bilo kojoj južnoj plaži).

Suncobran možete kupiti u supermarketima  - mislim da se isplati, pa makar ga ostavili pri odlasku sa ostrva.

Ako odlučite da idete lokalni autobusom iz Hanje i Retimna vereme polaska i cene karata proverite OVDE  okoline Herakliona (Kokini Hani ili Amoudare) OVDE 
Pažnja - ovo je druga stanica zove se Hanjoporta (Chanioporta) ne glavna KTEL-ova u luci. O KTEL autobuskim stanicama  i mapa su  OVDE 
Za inforamcije o autobusima  Matale (ka lokalitetima) možete pogledati i ovaj red vožnje, ali nisam sigurna koliko je validan... najsigurniji je red vožnje na KTEL sajtu.

Ulazince za arheološka nalazišta su bile uglavnom  4 evra po osobi (2013 godina) :
Gortis - 4 evra, deca 2 evra, parking je besplatan.
Festos - 4 evra
Festos + Agia Triada 6 evra (ako odlučite da posetite oba mesta)
Matala - javni parking 2 evra za ceo dan + ako želite na plažu nekog kafića : ležaljke 2 i suncobran 5 evra (ako naručite piće onda se ne plaća).
Kommos - ne plaća se

U Grčkoj plaže "pripadaju narodu", pa uvek možete da ponesete suncobran i da pronađete neko mesto za sebe (naravno ne baš usred prostora predviđenog za kafiće).

Put je svuda veoma dobar, osim ako odlučite da siđete nekim neuobičajenim putem do neke izdvojene plaže. Onda ponesite i flašu sa vodom da operete staklo od auta od prašine. O vođnji na putevima Krita porčitajte OVDE  a  o Rent a car  - u OVDE 

UPOZORENJE: na parkinizima kod arheoloskih mesta u ovoj turi budite vrlo pažljivi šta ostavljate u automobilu!!! Ponesite sa sobom sve što je vredno. Pasoše i vrednosti ponesite sa sobom, jer se se dešavalo da kola budu obijena i stvari pokradene! Nije često, ali zašto baš vama da se desi.

 Gortys - Festos - Matala - Agia Triada
Trasa puta Heraklion -Matala - Agia Triada (plavo)  ili Retino  - Matala (ljubičasto)

PUTEŠESTVIJE DO MATALE 

Na izlasku iz Herakliona ka Messara oblasti
MONI PALIANI


Da bi došli do manastira, potrebno je da siđete sa glavnog puta niz podvožnjak kod sela Siva i vozite u pravcu Neo Verato i Verato sela, ka brdu na kome se nalazi Manastir. 
Moni Paliani ( kaže se PaljanI) je jedan od najstarijih manastira na Kritu.  Ženski je manastir u kome svaka sestra ima posebnu keliju. 
Zanimljiv je i po legendi o Svetom drvetu Mirte - koje je neverovatnih dimenzija i veoma staro. Legenda kaže da se iz drveta čuo glas Device Marije, kada su seljani počeli da seku drveta Mirte kako bi raskrčili prostor za njive i kuće. 
Kada su došli do drveta videli su ikonu Device Marije od Mirte (Panagia Mirtidiotissa ) obavijenu granama Mirte. Meštani veruju da je unutar drveta ikona i dan danas. A  s vremena na vreme grane drveta kao da oslikaju lik Device Marije koji je vidljiv samo deci.  
Ako stignete do manastira, ponesite olovku i priric na kome ćete ispisati svoju želju i okačiti je na granu ovog Svetog drveta Mirte i zapalite sveću - takav je običaj. Za lepe želje uvek ima mesta i uvek je vreme.
Vidik sa ovom mesta je predivan.


GORTUS (GORTYN) 


Posle naselja Agia Triada obratite pažnju na ostatke rimskog grada sa leve strane puta! nisu viidno obeleženi i akvadukt među maslinama.
Posle tih ostataka među maslinama, sa leve strane se nalazi, da kažem, glavni deo arheološkog mesta zvanog Gortis.
Jedan od najinteresantnijih anitčkih ruševina na Kritu Gortis (Gortyn) je bio prestonica Krita u doba rimljana. Ruševine se protežu na površini od nekoliko hektara i ono što vidte je mali deo. Iskopavanja se vrše i danas. A veći deo grada se proteže kroz maslinjake duž puta.
Grad je bio naselje i u doba Vizantije, od kada potiče bazilika Svetog Titusa.
Grad je napušten nakon invazije Arapa.

Bazilika Agios Titus

Prvo nailazite na Baziliku Svetog Titusa, čija se lobanja nalazi u velikoj crkvi Svetog Titusa (u levoj odaji kada ulzite u crkvu) u Irakliu (Heraklionu)

Teatar u Gortisu 

Odeon 
Kod iz Gortine ili Zakon iz Gortine je najstariji i najveći sačuvani pisani dokument o grčkom (a time i Evropskom) zakonu. Pretpostavlja se da su  sačuvani zapisi deo jednog obimnijeg zakona. 
Kod je otkriven u 19 veku. U njemu su opisani odnosi u porodici (domaćinstvu) , pitanja nasledstva, preljube ... manje je pronađeno zapisa o pravima vezanim za stvari ili odnose izvan domaćinstva

Jedan od članova Zakona iz Gortisa 
Ako neko učini preljubu sa slobodnom ženom on mora platiti osu, braći, mužu kuće, on mora platiti 100 statera, ako to učini sa ženom od apertairosa (ni građanninom, ni robom), 10; . Ako rob obljubi slobodnu ženu, on će platiti duplo, ako učini sa ženom drugog roba, 5...

Zakon iz Gortisa 450 pne.

Ispred natkrivenog dela Odeona
Legenda kaže da se Zevs pretvorio u bika, oteo Europu i doneo je ispod platana (danas ograđenog i obeleženog) , obljubio i ... kao rezultat .. na svet su došli...  kralj Minos ( Minoas ) i njegova dva brat , Sarpidon i Radamanthis
Mesto na kome je Zevs obljubio Europu
Daljom šetnjom nailazi se na ostatke Vizantijskog Akropilosa, zidina, i na samom izlazu/ ulazu je muzej i muzej na otvorenom sa skulpturama od mermera. I kafić gde možete popiti sok, kafu...
Mermerna statua rimskog cara Antonina Pija 

Odlaskom iz Gortisa ide se ka mestu Mires, pa na drugoj većoj  raskrsnici malo dalje od Miresa levo ćete vidteti putokaz za manastir Moni Kalivianis. 52 km od Iraklija

Put od Miresa . Odaberite ili prvo do Festosa i Matale  ili do Muyeja, Agia Triade preko Komossa do Matale 


FESTOS


Festos je otvoren od 8:00 do 19h, vodite računa o tome kada planirate put. (proverite)

Na parkingu može biti gužve u jeku sezone - avgustu. Voda voda voda, biće vam potrebno mnogo vode, zaštita od sunca, patike  i rani jutranji časovi ili kasno popodne. Jako je toplo već u junu.
Ogromni platoi popločani, objašnjenja šta se nalazilo na nekom mestu. Gde je pronađen Disk iz Festosa ... i očaravajući pogled na dolinu... Drago mi je da sma išla sama, jer sam mogla da sedim i posmatram ruine i zamiljsam kako je sve to izgledali u Mnojska vremena...


Festos je izgrađen oko 200 godina pre nove ere. Gradili su ga Kralj Minos i njegov brat Radamathis (tata Zevs, mama Europa, mesto gde je stvoren je onaj platan na fotografiji gore iz Gortisa). Festot nekako baš nije imao sreće., jer već nakon 300 godina od njegove izgrandje desio se zemljotres koji je skoro uništio grad. Administrativno sedište je prenešeno u Agia Triadu.
Minojci su Fetsos odmah rekonstruisali, međutim 150 godina kasnije se desila još jedna katastrofa, ali se od ove Festos brzo oporavio i bio prestonica oblasti sve dok ga nije vojska Gortisa osvojila.
   
Festos

Ispred festosa pogled na dolinu oblasti Messara


Meltačka crva Agios Jorgos, odmah iza Festosa - Sveti Đorđe sa zanimljivom pričom iza sebe, a dana napuštena

MATALA

Detalj iz Matale

Ispred parkinga, plaže na samom ulazu u mesto Matala

Pogled na Rimsko groblje u stenama


Mtala kao stecište hipika .. još uvek 
Dnas je život - sutra nikada ne dođe.


More Libijsko more - Južnog Krita

Svake godine se održava Hipi Festival u mATALI 

Plaža i rimsko groblje u Matali 

Ulay i penjanje se ne naplaćuje

Detalj iz  prvobitnog doma hrišćabna , pa grobnice, koja je do skoro služila kao utočište hipicima


Južna obala Krita je kao teatar - svaki zalazak sunca je spektakl 

Pogled iz pećine na mene i Matalu

Lep prizor kada padne veče
KOMMOS 


Komos je u Minojsko vreme bila velika luka. Danas je arheološko nalazište  i radi se na njegovo konzervaciji . Do njega se dolazi iz Matale preko sela PitsIdia., ili selima od Agia Triade. Udaljen je oko 72 km od Iraklia.
Ovi ostaci grada u kome su Minojci živeli su minimalni u ondosu na to koliki je bio zaista grad (erozijom i vremenom nestao) ... Arheolozi kažu da se u njemu živelo možda i hiljadama godina. Svaka era i kultura je gradila neki svoj sloj (na već postojeći) . Sve do ranog Grčkog perioda, kada po pronađenim iskopinama nemožemo zaključiti da je bio grad sa stanovništvom koje stalno živi u njemu, već samo vojna luka. 


Ako rešite da posetite ovo nalazište koje izlazi na dugačku peščanu plažu - obavezno pročitajte oavj tekst

KRISTKA ZAGONETKA zašto su Feničani i/ili Kartaginjani bili i ostali u Kommosu. 

Zato što je meni beskrajno zanimljiv prevešću ga kada završim sa svojim putešestvijima, za one koji ne zaju engleski.

 Mapa trougla Phaistos - Kamilari - Kommos. Photo credit: Kommosconservancy


Kommos . Photo credit: Flash. news

KAMILARI

U Kamilari-ju je pronađena Minojska grobnica i u njoj predmeti koji se danas nalaze u Arheološkom muzeju u Iraklionu - primetićete ih isgurno one figurice koje kao da igraju kolo držeći se za ramena.



Kamilari - je naziv naselja još iz vizantijskog doba i znači  - onaj koji jaše kamile.
Kao izgleda put do grobnice? Pogledajte video u koje je odlično sve objašnjeno.



Kamilari Photocredit: Paradise Crete
AGIA TRIADA

Postoji parking koji se nije plaćao, a ulazi se ulaznicom koju ste kupili u Festosu koji je udaljen 5 km odavde ili posebna ulaznica od 4 evra  kupljena na licu mesta.
Mesto je dobilo ime po srednjevekovnom selu koje su turci uništili. Ime grada iz Minojskog doba je ostalo ne zabeleženo. Ruine su stare oko 4000 godina, Aa sama palata je sagrađena oko 1600-te godine pre nove ere. Ovo mesto je bilo jedno vreme admnistrativni centar ( kada je razrušen Festots) i stanovnici su imali sosptvenu valutu za plaćanje.
Mogu se videti ostatci male palate takođe, kao i natkrivene pijace - što kažu da je prvi zabeleđeni slučaj u istoriji ( natkrivena pijaca). Tu su pronađene freske i sarkofag mikenskog princa koji je sahranjen na gradskom gorblju.

Selo Agia Triada danas ima oko 200 stanovnika ... no pretpostavljma da ce u bidićnosti ova regija postati veoma popularna... 



Vizantijska crkva Agios Jorgos Galatas se nalazi unutar kompleksa Datira iz mletačkog perioda, sagrašena 1302. Unutar crkve su prilično dobro očuvane freske iz 14. veka

 Heraklion - Gortis - Festos - Matala - Kommos - Kamilari - Agia Triada
Vizantijska crkva Agios Jorgos Galatas u Agia Triadi

ETNOLOŠKU MUZEJ
* Etnološki muzej u Vori je takođe interesantno mesto za obilazak u njemu su izloženi predmeti od koji oslikavaju kroz vreme život ( ishranu, posuđe, odeću, obuću, predmete za kuću, običaje i tradiciju ...) na Kritu.

MONI KALIVIANI 
U povratku iz Agia Triade ka Miresu  sa leve strane puta se vidi na putokaz za manastir Panagija Kalivani.
Na ovom mestu se nalazi crkva još Vizantisjkom periodua, koja je srušena tokom vremena i turske okupacije i danas je tu Manastir podugnut 1911- 24, a od 1958 postaje i prihvatilište/sirotište za devojčce.

Tako  ovo putešestivije može početi posetom manastiru i završiti posetom drugom manastiru. 
U jednom danu toliko istorije, toliko priča, mora, sunca ne može da ne ostavi utisak, obogati i okrepi i dušu i telo ...
Srećan put Vam želim!


Južna strana Krita je moj definitivni favorit - zbog ovakvih zalazaka

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...